Durerea musculară


Dr.Alin Popescu
Medic primar medicină sportivă
Secretar General Societatea Română de Medicină Sportivă
Director Departamentul Medical F.R. Rugby

Durerea musculară (mialgia) este una din cele mai frecvente acuze, având diverse localizări și stadii de severitate. Din fericire, această problemă este de cele mai multe ori autolimitantă, fără să provoace sechele sau impotență funcțională. Chiar și așa, există situații în care durerea musculară poate să fie extrem de supărătoare. De apariția acestui fenomen este incriminat de cele mai multe ori efortul fizic susținut, efectuat fără o perioadă de incălzire.

Cauzele durerilor musculare

Dacă marea majoritate a durerilor musculare apar după un antrenament sportiv în urma căruia apare tensiune la nivelul fibrelor musculare sau chiar injuria acestora, se pare că există numeroși alți factori care pot să concure la apariția acestei acuze neplăcute. Câteva dintre cele mai frecvente cauze medicale ale durerilor musculare sunt:

 • Fibromialgia sau suferința cronică, non-inflamatorie a mușchilor, care duce la apariția durerilor difuze cu localizări multiple. Această afecțiune nu se asociază cu distrucție la nivelul articulațiilor sau tumefiere. Cauza exactă a acestei afecțiuni nu a fost până în prezent elucidată.
 • Infecțiile pot cauza și ele apariția durerilor musculare. De cele mai multe ori, gripa se asociază cu apariția durerilor musculare generalizate. De asemenea, infecțiile cu virusurile hepatitice (B, C) pot să asocieze în tabloul clinic această suferință. Și, nu în ultimul rând, poliomelita, care este o boală virală, poate să determine dureri
 • Bolile autoimune sunt o altă cauză frecventă a durerilor musculare cu diverse localizări. Pacienții care sunt diagnosticați cu lupus și dermatomiozită se plâng în mod frecvent de dureri musculare.
 • Medicamentele au fost și ele incriminate în apariția durerilor musculare. Astfel, persoanele care prezintă hipercolesterolemie și iau statine pot să prezinte astfel de acuze neplăcute.
 • Bolile endocrine sunt o altă cauză de mialgii. Atât hipertiroidia, cât și hipotiroidia, se asociază cu durere la nivel muscular.
 • Tulburarile hidroelectrolitice (nivel scăzut de potasiu) sunt o alta cauză de mialgie.

Remedii pentru durerile musculare

Uneori,  pentru durerile musculare pot să fie extrem de eficiente remediile aplicate acasă. În cazul în care această acuză survine după o perioadă în care ați făcut o activitate fizică susținută, este bine să vă odihniți și să evitați sportul o perioadă. Antiinflamatoarele nesteroidiene sunt un remediu la îndemână pentru a calma mialgia. Aplicarea de gheață în zona dureroasă sau masajul blând al mușchiului contractat pot să fie și ele de real ajutor în combaterea durerii. În aceste perioade în care vă confruntați cu durere, evitați pe cât posibil efortul fizic, ridicatul de greutăți și statul în picioare în mod prelungit.

Când este nevoie de o vizită la medic?

Durerea musculară poate să treacă de la sine, dar există situații în care aceasta poate să ascundă o afecțiune de fond serioasă. Ar trebui să vă adresați unui medic în următoarele cazuri:

 • durere care persistă și care nu cedează la măsurile exemplificate mai sus
 • durere extrem de severă, invalidantă, care nu permite efectuarea activităților zilnice
 • durere musculară care se asociază și cu apariția de fenomene cutanate (roseață, tumefiere, rash)
 • durere care asociază febra, stare de rău generalizată, tulburări respiratorii
 • durere musculară suprapusă peste scădere în greutate, sau care asociază amorțeli în membrul afectat